סודות הדושה שלך לעור פנים זוהר

בעולם אידיאלי, העור שלנו יהיה נקי, ללא פגמים ובעל 'זוהר בריא'. אבל כולנו יודעים שזו לא תמיד ממש המציאות. מה שחשוב לזכור הוא שעור לא מושלם הוא נורמלי לחלוטין, והאופן שבו העור שלנו נראה יכול להיות תלוי בכל כך הרבה גורמים משתנים.

באיורוודה, האיכות והנטיות של העור שלנו יכולות להיקבע לפי הדושה שלנו או סוג הגוף-נפש שמתארים אותנו בצורה הטובה ביותר. ברובנו לרוב ישנן כל שלושת הדושות, אך אחת או שתיים מהן יהיו דומיננטיות יותר. מטרת העל ברפואת האיורוודה היא איזון שלושת הדושות וטיפולן מעל טיפול בסימפטומים מסוימים. האם התכונות שלהלן תואמות לדושה שלך?

נטיות דושת הואטה: עור יבש ו/או פגום

בעלי דושת ואטה נוטים להיות בעלי עור יבש, שעלול להיראות מחוספס וסדוק; סדקים בכפות הידיים והרגליים הם שכיחים. האופי המשתנה של דושת הואטה עלול להוביל לאזורים שמנוניים ואזורים יבשים, ולעתים קרובות ורידים הנראים בבירור דרך עור דק. השיזוף מגיע בקלות לבעלי דושת ואטה ומפאת טבעם הקר הם נמשכים לכיוון השמש. זרימת הדם עשויה להיות אינה מיטבית ויכולה להוביל לשפתיים, ציפורניים ועור חיוורים.

נטיות דושת הפיטה: עור מעורב/שמנוני

העור של בעלי דושת פיטה מאופיין בחום. פיתות מוחמרות בקלות ואינן יכולות לסבול את השמש. הם נוטים לדלקות, פריחות ואקנה ועורם סומק בקלות ונראה אדום. העור הוא בדרך כלל מנומש, וכיוון שפיתה היא תוצר לוואי של רקמת הדם, יש להם לעתים קרובות גם שפתיים אדומות עמוקות. הפיטה שוכנת בעור ומעניקה לו צבע וברק. לקשר בין פיטה לרקמת הדם יש השפעה ישירה על איכות העור. קל לזהות סוג פיטה במצב מביך מכיוון שהם מסמיקים בקלות רבה.

נטיות דושת הקאפה: עור מעורב/רגיל

העור של בעלי דושת קאפה יכול להיראות עבה ושומני והוא יכול להרגיש קריר ודביק למגע. עורם לרוב חלק מאוד במראהו, אך יכול להיות לו גם מראה מעט 'חיוור ודביק'. הטבע הקריר של הקאפה ימשוך אותם אל השמש, ויגרום להם להישרף בקלות אך גם להשתזף.

עצות תזונתיות ואורח חיים לאיזון מאפייני העור של הדושה שלך

בריאות העור שלנו מתרכזת לרוב סביב בריאות העיכול שלנו (יש פתגם נפוץ באיורוודה שאם העיכול שלנו בריא, אז לא יהיה לנו צורך בתרופות). עם זאת, איך העור שלך נראה ומרגיש לא תמיד תלוי בעיכול, אלא יכול להיות גם בגלל חוסר איזון הורמונלי.

הנה מספר טיפים המתרכזים בתזונה לתמיכה בעור בריא לכל סוגי הדושות:

  • להפחית או להימנע מצריכת אלכוהול, קפה, תה שחור, שוקולד, גבינה, יוגורט ומוצרים מהחי.
  • להפחית את הצריכה של מזונות חמוצים, מלוחים וחריפים מאוד שכן אלה מחמירים דלקת.
  • להעדיף מאכלים קרירים ומרעננים כמו פירות וירקות אורגניים טריים.
  • להעדיף מאכלים מתוקים, מרים או עפיצים מכיוון שהם מפחיתים את החום.
  • מוצרי חלב מועדפים: חלב, חמאה וגהי טובים להרגעת חום אך צמצמו צריכת יוגורט, גבינה, שמנת חמוצה וחלב קפיר הידועים כטעמים חמוצים המחמירים דלקת.
  • שמנים מועדפים: שמן פשתן, שמן המפ, שמן זית ושמן קוקוס הם הטובים ביותר. הפחיתו בשמן שומשום, שקדים ותירס, כולם מגבירים את החום.
  • בחרו את הדגנים שלכם: קינואה, אורז בסמטי, שעורה ושיבולת שועל מאזנים פיתה. הפחיתו את התירס, השיפון, הדוחן והאורז החום מכיוון שהם מחממים מעט.
  • בחרו את הפירות שלכם: העדיפו פירות מתוקים כמו ענבים, לימונים, ליים, דובדבנים, מלונים, אבוקדו, קוקוס, רימונים, מנגו, תפוחים, פירות יער ותפוזים מתוקים ובשלים. צמצמו פירות חמוצים כגון אשכוליות, זיתים, פפאיות ותפוזים חמוצים שטרם הבשילו, אננס ושזיפים מכיוון שהם יכולים להגביר את החום והחומציות.
  • בחרו את הירקות שלכם: העדיפו אספרגוס, מלפפון, סלק מבושל, בטטה, ירקות עלים ירוקים, דלעות, ברוקולי, כרובית, סלרי, במיה, חסה, שעועית מונבטת, אפונה, שעועית ירוקה. הימנעו מפלפל חריף, פלפלים, עגבניות, חצילים, תפוחי אדמה, בצל חי, שום וצנוניות שכן כל אלה מגבירים את החום והחומציות.
  • הימנעו משעועית: הימנעו מכל השעועית מלבד טופו ועדשים מונג. הימנעו במיוחד מבוטנים מכיוון שהם עלולים ליצור דלקת.
  • בחרו את התבלינים שלכם: קינמון, כוסברה, שמיר, אניס, הל, שומר, כורכום, ג'ינג'ר טרי וכמויות קטנות של פלפל שחור הם טובים, אבל התבלינים הבאים מגבירים מאוד את החום ויש לקחת אותם במתינות: ג'ינג'ר יבש, כמון, חילבה, ציפורן, זרעי סלרי, מלח וזרעי חרדל.
  • בחרו את החלבון מן החי (אם אתם מעוניינים לאכול אותו): המנעו מבשר אדום בחודשי הקיץ ובחרו בדגים לבנים שאינם מכלובים או עוף אורגני במתינות.